Herstellen van uw beschadigde dia's en

negatieven.


Verbazingwekkende verbeteringen van uw oude dia's en negatieven.

digital_ice.jpg

Stof- en krascorrectie.
Dia's en negatieven hebben vaak krasjes en stofjes die met het blote oog niet te zien zijn. Maar bij uitvergroting van het beeld zijn deze wel zichtbaar en storend. Onze scanners zijn uitgerust met een stof- en krascorrectie, Digital ICE: Dit is een hardware matige techniek, waarbij tijdens het scannen de stofjes en krasjes worden gedetecteerd en automatisch worden verwijderd. Het resultaat is schitteren, u zult uw ogen niet geloven.

Kleurherstel voor uw verkleurde opnames.
Door veroudering verkleuren en verbleken de beelden. Vooral bij dia's is dit vaak het geval. Je ziet dan dat het beeld paars of blauw verkleurd. Wij herstellen deze verkleuring en laten de kleuren weer net zo schitteren als vroeger op het origineel beeld. Ook hiervan is het resultaat verbluffend. 

Details ophalen.
Veelal zijn de details in de schaduwpartijen van het beeld niet goed zichtbaar en zijn de beelden flets. Door een software matige bewerking halen wij de details weer naar boven en maken wij de beelden helder.

Handmatige nabewerking.
De afbeeldingen worden één voor één bekeken en beoordeelt op kwaliteit en vinden er de volgende nabewerkingen plaats:

Draaien: Als een afbeelding op zijn kop staat wordt de afbeelding gedraaid.

Spiegelen: Als de afbeelding in spiegelbeeld staat, dan draaien we de afbeelding. Voor ons is het niet altijd zichtbaar of een afbeelding in spiegelbeeld staat. Vaak kunnen we aan herkenningspunten zien of er gespiegeld moet worden. Bijvoorbeeld als er cijfers of letters in het beeld staan. Maar we kunnen onmogelijk weten of een schuur in werkelijkheid links of rechts van de woning staat. Als klant kunt u dit achteraf nog eenvoudig corrigeren met paint of photoshop. Wij kunnen dit achteraf ook nog voor u doen, als u aangeeft welke afbeeldingen er gespiegeld moeten worden. Daarom is het belangrijk dat u de dia's op een juiste manier aanlevert. Er zijn wel trucjes om te herkennen wat de voorkant (zichtzijde) van de dia is. Deze is vaak net even glanzender dan de achterkant, maar dit is weer niet altijd het geval. Kortom het blijft lastig, maar achteraf goed te herstellen.

Bijsnijden: Verder wordt de afbeelding bijgesneden. Tijdens het scannen wordt er net iets meer gescand dan de afbeelding, zodat er niets van de afbeelding verloren gaat. Nadien snijden we deze zwarte rand er dan met een fotobewerkingsproramma af, zodat u een mooi plaatje overhoudt.

Voorbeeld 

voorbeeld stof- en krascorrectie

                                                          Originele foto                              Foto na bewerking

Bestanden wordt in twee versies opgeslagen, zowel bewerkt als onbewerkt.

De bestanden met de afbeeldingen worden in de onbewerkte versie en in de bewerkte versie op de DVD gezet. Zo heeft u altijd de mogelijkheid om het originele bestand te bezichtigen, en te vergelijken met het bestand dat een nabewerking ondergaan heeft. Bewerkingen 8mm film

Schoonmaken:

Voordat de film gescand wordt krijgt deze eerst een schoonmaakbeurt. Dit schoonmaken gebeurd lichtjes en voorzichtig om beschadiging te voorkomen. Indien de film erg vervuild is nemen wij contact met u op om af te spreken hoe we de film zullen behandelen. Soms is het beter om niet schoon te maken, omdat de film te broos is.

Film lassen:

Oude films vertonen nogal eens scheurtjes en dergelijke. Als de film breekt, of hij komt gebroken uit de doos zullen wij hem kosteloos lassen. Indien de film erg veel gebreken vertoont nemen wij contact met u op om te bezien wat we het beste kunnen doen.


Belichting:

Veel film bevatten donkere delen of overbelichting. Door tijdens het digitaliseren de lichtintensie van de scanner te verhogen of te verminderen kunne wij dit enigszins corrigeren. Hierbij moet u wel bedenken, dat over en onder belichting eigenlijk een foute opname is en dat het met name bij overbelichting moeilijk is om dit nog te herstellen. Maar we doen ons best.

Kleur correctie:

We hebben de mogelijkheid om tijdens het scannen de kleuren bij te stellen, dit doen we alleen er een overduidelijke kleurafwijking zichtbaar is, zoals een kleurzweem. De film wordt na het scannen gecontroleerd en in een filmbewerkingsprogramma kunnen we hier de kleuren ook nog bijstellen. 


Voorbeeld:
 Film gescand met een filmtransfermachine waar wij mee digitaliseren.